Дневният ред на обществото налага съдебна реформа. Необходима е многопластова и

...
Дневният ред на обществото налага съдебна реформа. Необходима е многопластова и
Коментари Харесай

Сарафов: Съдебната реформа се подготвя в тъмна стаичка |

Дневният ред на обществото постанова правосъдна промяна. Необходима е  многопластова и сложна правосъдна промяна, а освен закриването на спецправосъдието и махането на Гешев, съобщи пред бТВ директорът на Националната следствена работа и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов .

Той разкритикува кабинета за обещанията за правосъдна промяна, която - съгласно него - се изчерпвала единствено до тези няколко неща. По думите му държавното управление не е излязло със законопроекти и не е ясно кой работи по тях.

" Някой се изживява като актуален Ришельо и в тъмна стаичка основава законопроекти ", смята Сарафов.

По думите му правосъдната промяна има три стълба: смяна в Закона за правосъдната власт, смяна в Наказателно-процесуален кодекс и по-конкретно - криминализация на нарушаванията при публичните поръчки. Сарафов е на мнение, че има проблем с тълкуването на закона при такива нарушавания. Като трети дирек той посочи намаляване на формализма в правосъдната система.

Директорът на Националната следствена работа е безапелационен, че правосъдната промяна не може да бъде направена единствено със закриването на спецправосъдието.

Сарафов отбрани тезата на основния прокурор и на ГЕРБ, които упорстват, че профилираното правораздаване има място в българската правосъдна система. Според него то би трябвало да се занимава единствено с каузи за проведена незаконна активност и тероризъм. Сарафов поддържа тезата на предходните ръководещи, че започнатите каузи в спецсъдилищата ще бъдат прекъснати и стартирани изначало в общите съдилища. (Всъщност ръководещите в никакъв случай не са заявявали, че за правосъдната промяна ще е задоволително единствено закриване на спецправосъдието. Те неведнъж са подчертали, че нито едно стартирано дело няма да бъде спирано. Освен това в частта за правосъдната промяна в съдружното съглашение е заложена промяна в КПКОНПИ, промяна на състава и компетенциите на Висш съдебен съвет, оставка на основния прокурор и смяна във функционалностите на основния прокурор. Заложена е и конституционна промяна в частта правосъдна власт - бел. ред.)

Сарафов изиска следователите също да бъдат част от експертните групи, работещи по законопроектите за правосъдната промяна, контрактувана в съдружното съглашение сред Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България.

Той е безапелационен, че правосъдната промяна не може да се лимитира до оставката на Иван Гешев. 

Разследването за Автомагистрала " Хемус "

Сарафов заяви, че в Национална следствена служба е досъдебното произвеждане за предоставените поправки от " Автомагистрали ".

По думите му досега са разпитани над 100 очевидци. Той е безапелационен, че ще има упрекнати.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР